AMSTERDAM - Door een schietpartij in een café aan de Amsterdamse Ruysdaelkade in de nacht van zaterdag op zondag is een 33-jarige Amsterdammer om het leven gekomen. De politie gaat uit van een afrekening in het criminele circuit.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4203 Het slachtoffer is een bekende van de politie. Daarnaast maakt "de wijze van uitvoer van het schietincident" dat de politie een sterk vermoeden heeft dat het om een afrekening gaat.

Rond kwart voor twee in de nacht stapte de schutter café Jong Zuid in de wijk De Pijp binnen met een vuurwapen in zijn hand.

Hij vuurde van zeer dichtbij één kogel in het hoofd van het slachtoffer en nam daarna de benen. De schutter, die zijn capuchon over zijn hoofd droeg, is te voet gevlucht en tot op heden spoorloos.

Motief

Het slachtoffer is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij enkele uren later aan zijn verwondingen overleed. Over het motief van de schietpartij is nog niets bekend.

Op het moment van de schietpartij waren volgens de politie nog enkele bezoekers in het café. De politie roept getuigen op zich te melden.

Reputatie

Onder de vorige eigenaar en de naam Jan Steen had het café een dubieuze reputatie, aldus een woordvoerder van de politie. "Het is niet bekend of dat na de wisseling van eigenaar zo is gebleven."