LONDEN - Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft weinig begrip voor het verzoek van Groot-Brittannië om vijf terreurverdachten over te dragen, die vastzitten op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo op Cuba.

Volgens het Pentagon hadden enkele verdachten banden met de hoogste leiders van het terreurnetwerk al-Qaeda.

De Britse regering vroeg de Verenigde Staten afgelopen week om de uitlevering van vijf mannen die niet de Britse nationaliteit hebben, maar voor hun arrestatie en detentie wel in Groot-Brittannië leefden en werkten.

Informatie

Naar aanleiding van het verzoek om de terreurverdachten over te dragen, gaf een hoge Amerikaanse functionaris nieuwe informatie over de vijf vrij.

Sandra Hodgkinson, belast met de leiding over het Amerikaanse detentiebeleid, noemde de vijf mannen in The Sunday Times "extreem gevaarlijke individuen" die na hun eventuele vrijlating mogelijk weer bij terreuractiviteiten betrokken raken.

Vertaler

Een van de vijf zou vertaler voor Osama bin Laden zijn geweest. Een andere gevangene onderhield volgens de Amerikanen banden met Abu Musab al-Zarqawi, de Iraakse leider van al-Qaeda die vorig jaar werd gedood.

Een derde verdachte zou contacten hebben gehad met een Marokkaan die tot achttien jaar cel is veroordeeld voor de aanslagen in Casablanca in Marokko in 2003, waardoor 33 burgers en twaalf terroristen omkwamen.