KABUL - De radicaalislamitische Taliban-beweging in Afghanistan heeft zaterdag gemeld dat zij twee ontvoerde Zuid-Koreanen heeft vrijgelaten.

De stap moet worden gezien als een gebaar van goede wil, aldus een zegsman. De vrijgelaten personen zijn twee zieke vrouwen.

De beslissing is genomen door het hoogste gezag van de Taliban in het belang van de goede betrekkingen tussen de Taliban en de Zuid-Koreaanse regering, zei Ahmadi.

Zeker

Eerder zaterdag zei een van de twee Taliban-leiders die betrokken zijn bij de onderhandelingen over de gijzelaars, mullah Qari Bashir, dat de 21 Zuid-Koreanen "zeker" vrij komen en misschien al ,,vandaag of morgen".

Bashir zei optimistisch te zijn over het verloop van de gesprekken met vier vertegenwoordigers van de Zuid-Koreaanse regering. Hij zei ook dat de Taliban vasthouden aan de eis dat de Afghaanse regering 21 gedetineerde Taliban-strijders vrijlaat in ruil voor de Zuid-Koreanen.

Morgen

Op de vraag wanneer de Zuid-Koreanen worden vrijgelaten zei hij: ,,hopelijk vandaag of morgen."

Een woordvoerder van de regering in Seoul zei echter dat de kans op een spoedige vrijlating van de gijzelaars niet groot is.

Onderhandelingen

De onderhandelingen tussen de twee Taliban-leiders en de Zuid-Koreaanse regeringsvertegenwoordigers Bashir begonnen vrijdag. Het is het eerste persoonlijke contact tussen deze partijen in de gijzelingscrisis.

De Taliban zijn niet van plan nog meer Koreaanse gijzelaars te vermoorden voordat overleg is gepleegd met vertegenwoordigers van de Zuid-Koreaanse regering, zei Ahmadi. De gijzelnemers hebben herhaaldelijk gedreigd meer hulpverleners te executeren.

Twee van de 23 Koreanen omgebracht.

Verlaten

Seoul heeft Zuid-Koreaanse hulporganisaties in Afghanistan inmiddels opgeroepen het land voor het eind van de maand te verlaten. Vorige maand al werd het Zuid-Koreanen door hun regering verboden naar het land af te reizen.