DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie en de politie hebben een speciaal team opgezet dat op zoek gaat naar mensen die veroordeeld zijn tot een celstraf maar nog op vrije voeten zijn. Het gaat in totaal om bijna 1400 mensen in binnen- en buitenland.

Officier van justitie Ilse Verkerk en politiechef Gerard ten Have zeggen dat zaterdag in NRC Handelsblad. Het Team Executie Strafvonnissen heeft dossiers van mensen met een openstaande celstraf van meer dan 120 dagen, omdat het bij lagere straffen niet lukt iemand uitgeleverd te krijgen.

Het politie- en justitieteam, waar ook De Telegraaf over bericht, mag gebruik maken van opsporingsmethoden als het tappen van telefoon en e-mail. Dat is mogelijk dankzij een wetswijziging in 2005.

Inventarisatie

Daarna is een inventarisatie gemaakt van mensen die een openstaande celstraf hebben.

In de groep gezochten zitten ook mensen die al in de jaren tachtig zijn veroordeeld. Het team vindt de zaken waarbij sprake is van zware delicten of waarbij uitvoering van de celstraf dreigt te verjaren, het belangrijkst.

Kans

Van sommige mensen zijn de kansen om ze in de cel te krijgen niet erg groot. Verkerk en Ten Have noemen bijvoorbeeld mensen die in China en enkele landen in Afrika zitten.

"Maar dan houdt het verhaal nog niet op, want we gaan er vanuit dat iemand niet permanent op één plek blijft en gaat reizen. Dan schakelen we de omringende landen in zodat hij kan worden aangehouden als hij daar aankomt.''