AMSTERDAM - De Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland zullen ,,geen middel onbeproefd laten" om een compromis te vinden voor Kosovo.

Dat heeft de Amerikaanse gezant Frank Wisner vrijdag gezegd op de eerste dag van nieuwe onderhandelingen over de toekomstige status van Kosovo, dat officieel nog een Servische provincie is, maar onafhankelijkheid eist.

Wisner en de Europese en Russische vertegenwoordigers van de 'trojka' hadden vrijdag in Belgrado een onderhoud met de Servische president Boris Tadic, premier Vojislav Kostunica en andere Servische functionarissen. Zaterdag bezoeken ze Pristina voor overleg met de etnisch-Albanese leiders.

Bij de onderhandelingen zal iedere mogelijkheid die kan leiden tot een succesvolle uitkomst, worden bekeken, zei Wisner voordat het overleg begon.

Rusland

Servië en Rusland zijn pertinent tegen een VN-plan waarbij Kosovo onafhankelijkheid krijgt onder internationaal toezicht. Besloten werd een nieuwe ronde onderhandelingen te openen nadat Rusland had gedreigd het plan in de VN-Veiligheidsraad met een veto tegen te houden.

Donderdag zei EU-gezant Wolfgang Ischinger dat de trojka geen nieuwe voorstellen zal doen, omdat het VN-plan nog steeds op tafel ligt. Rusland en Servië echter hebben gezegd dat het VN-plan bij de nieuwe onderhandelronde buiten beschouwing moet blijven. Ischinger zei te verwachten dat de gesprekken zeer taai zullen zijn.