ISLAMABAD - De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft vrijdag in Islamabad toch toegezegd de circa 700 stamhoofden, religieuze en politieke leiders in Afghanistan toe te spreken.

De lokale leiders bespreken in de zogenoemde vredes-jirga in Kabul sinds donderdag hoe ze een einde kunnen maken aan de dreiging van de Taliban en al-Qaeda. Musharraf zal de bijeenkomst zondag bijwonen.

Verplichtingen

Musharraf meldde zich woensdag op het laatste moment af voor de belangrijke bijeenkomst. Hij zou andere "verplichtingen in de hoofdstad" hebben. De Afghaanse president Hamid Karzai, die de vredes-jirga wel bijwoont, heeft Musharraf vrijdag persoonlijk gebeld om te vragen of hij toch niet wilde komen, aldus de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken.

De honderden afgevaardigden op de vredesbijeenkomst zijn onder anderen leiders van stammen van wie het territorium zich bevindt in de ruige grensstreek van Afghanistan en Pakistan. De Taliban houden zich in die regionen schuil sinds ze uit de macht zijn gezet door de Amerikaanse invasie van Afghanistan in 2001.

Het gebied is tevens berucht als plek waar leden van al-Qaeda onderdak vinden. Washington beschuldigde Pakistan ervan dat de zone, waar de centrale overheid van Pakistan nauwelijks gezag heeft, een veilige haven is geworden voor de islamitische terroristen van al-Qaeda. Terroristische aanvallen van deze extremistische groepering worden hier volgens Washington voorbereid.