ORANJESTAD - Het eerste homopaar heeft zich als gehuwd ingeschreven in het bevolkingsregister van Aruba. Dat heeft de directeur van het plaatselijke Bureau burgerlijke stand en bevolkingsregister (Censo) vrijdag bevestigd.

De registratie van het mannelijke homostel was binnen enkele dagen rond. Een grondige controle op het bestaan van een schijnhuwelijk achtte de Arubaanse ambtenaar van het bevolkingsregister deze keer onnodig.

"De twee die in Nederland getrouwd zijn, hebben de Nederlandse nationaliteit, wonen al jaren op Aruba en hadden bij de registratie de nodige verblijfspapieren al in bezit", aldus de directeur van Censo. "Ze stonden allebei al apart ingeschreven, maar lieten nu een aantekening maken dat ze getrouwd zijn."

Kort geding

Intussen loopt op Aruba een kort geding dat een ander mannelijk homostel tegen het eilandbestuur aanspande om zich als gehuwd te kunnen laten inschrijven. Dat kort geding liep stuk op de vraag of er sprake is van een schijnhuwelijk, bleek maandag tijdens de behandeling. Eén van de partners van dit stel heeft de buitenlandse nationaliteit. De rechter doet woensdag uitspraak in deze zaak.

In april nog bepaalde de Hoge Raad dat in Nederland gesloten huwelijken in het gehele Koninkrijk dezelfde rechtskracht bezitten en moeten worden erkend. Dat arrest was naar aanleiding van de zaak van twee vrouwen die zich in Aruba niet als gehuwden konden inschrijven. Zij wonen echter weer in Nederland. Meerdere andere homoparen zouden zich na het arrest van de Raad tot nu toe tevergeefs hebben willen inschrijven.

Historische gebeurtenis

De voorzitter van de Arubaanse homobelangenorganisatie Alternative Lifestyle Foundation Aruba (Alfa), Luciano Maduro, beschouwt de inschrijving als een historische gebeurtenis. "Nu ze als gehuwd staan ingeschreven kunnen ze in Aruba ook gebruikmaken van bepaalde rechten die heteroseksuelen hebben. Belangrijk voor verzekeringen en arbeidscontracten bijvoorbeeld. We roepen alle gehuwden van onze 160 leden op zich ook bij het bevolkingsregister te melden."

Het mannelijk homostel dat zich inschreef, is lid van de stichting Alfa. "Ik denk dat zij zich besloten in te schrijven wegens de vele berichtgeving erover", zegt Maduro.

COC Nederland is blij dat Aruba nu de daad bij het woord voegt, maar wijst erop dat er vanuit de regering nog veel moet gebeuren om de sociale acceptatie rond homoseksualiteit op het eiland verder te stimuleren.