DEN HAAG - Het Joegoslavië-Tribunaal schendt het internationaal gegarandeerde recht van de vroegere Joegoslavische legerleider Momcilo Perisic (63) op een snel proces. Dat stelt de verdediging van de oud-generaal in een vrijdag gepubliceerde pleitnota.

Perisic, die van 1993 tot 1998 chef van de generale staf van het Joegoslavische leger was, werd 7 maart 2005 aangeklaagd op verdenking van oorlogsmisdaden in Kroatië en Bosnië. Hij gaf zich meteen vrijwillig over aan het VN-hof in Den Haag en verklaarde onschuldig te zijn.

Verdediging

Volgens de verdediging hebben de aanklagers de voorbereiding van het proces getraineerd. De zaak is nu klaar om te beginnen, maar het tribunaal heeft voor mei 2008 geen rechters en rechtszaal beschikbaar.

Volgens de verdediging is dat geen excuus voor het tribunaal om het recht van Perisic op een proces zonder onnodige vertraging naast zich neer te leggen.

Advocaat

De advocaat van Perisic, James A. Castle, wijst op tal van nadelen die voor de verdachte ontstaan door de vertraging. Zo zijn de afgelopen jaren al maar liefst acht getuigen à decharge, die de verdediging had willen oproepen, overleden, onder wie de oud-presidenten Slobodan Milosevic en Milan Babic.

In het proces tegen Perisic zal onder meer de vermeende medeverantwoordelijkheid van de legerleiding in Belgrado voor de genocide van Srebrenica aan de orde komen.