BERN - Het water in de overvolle Zwitserse rivieren en meren is vrijdag niet verder gestegen. In veel rivieren, waaronder de Rijn, zakt het peil al weer, aldus persbureau SDA. Het wassende water, het gevolg van hevige en aanhoudende regenval, veroorzaakte de laatste dagen grote overlast.

Inmiddels kunnen de Zwitserse spoorwegen weer treinen laten rijden over het traject Bern-Freiburg. Bij het dorp Döttingen lijkt het gevaar voor een damdoorbraak geweken.

In de meeste overstroomde dorpen begonnen vrijdag de opruimwerkzaamheden, waarbij onder meer het leger wordt ingezet.

Schade

De economische schade als gevolg van de wateroverlast bedraagt omgerekend bijna 40 miljoen euro. Dat blijkt uit voorlopige overheidsberekeningen die vrijdag zijn gepubliceerd. Vooral de landbouw heeft zwaar te lijden onder het wassende water.

Bij Basel bereikte de Rijn donderdag de hoogste waterstand in een eeuw. Het peil stond er zo hoog dat schepen niet meer onder bruggen door konden varen. Hevige onweersbuien leidden donderdag tot recordneerslag in delen van het alpenland.

Waterkrachtcentrale

In Zürich viel in 24 uur tijd circa 141 liter per vierkante meter. Een grote waterkrachtcentrale in het noorden van het land raakte buiten werking door het overvloedige water. Wanneer de schade is hersteld is onbekend, meldde de centrale vrijdag.

In het zuiden van Duitsland is de situatie vrijdag ook verbeterd. Ten noorden van Kehl, ter hoogte van het Franse Straatsburg, steeg het water in de Rijn vrijdag nog, maar niet zoveel als was gevreesd.

Zuidelijker in Duitsland daalde het peil ook al weer. Desondanks zal het scheepvaartverkeer vermoedelijk nog enkele dagen stilliggen, aldus de Duitse omroep ARD.