LONDEN - In Engeland is de vrees voor een derde geval van mond-en-klauwzeer ongegrond gebleken. Een eerste serie testen op een boerderij bij Dorking, net buiten de surveillancezone die is ingesteld na de uitbraak in Surrey in het zuiden van Engeland, heeft uitgewezen dat er sprake is van loos alarm.

Dat heeft het Britse ministerie van Landbouw vrijdag laten weten.

Negatief

"De resultaten bleken negatief", aldus het hoofd van de veterinaire dienst Debbie Reynolds. Een tweede serie onderzoeken in het laboratorium moet definitief uitsluitsel geven. De resultaten worden later op de dag verwacht.

De boer bij Dorking had alarm geslagen omdat een aantal van zijn kalveren griepverschijnselen vertoonde. Vrijdag zei hij tijdens een persconferentie dat de dieren er al weer beter uitzien en dat hij zeker weet dat ze niets mankeren.

Surveillancezone

Rond de boerderij bij Dorking was een nieuwe surveillancezone met een straal van 3 kilometer ingesteld. Het bedrijf ligt slechts enkele kilometers van het laboratoriumcomplex dat volgens voorlopig onderzoek zeer waarschijnlijk de bron is van twee MKZ-besmettingen in de regio. Het vee op de besmette boerderijen is afgemaakt.