DEN HAAG - De PvdA stelt zich niet achter het comité voor ex-moslims van partijgenoot Ehsan Jami. Partijleider Wouter Bos keurt het af dat het comité moslims en hun geloof beledigt. Dat heeft hij vrijdag in de Volkskrant gezegd.

De PvdA is de enige partij die "ondubbelzinnig stelling neemt voor het recht om uit het geloof te treden, ook als dat de islam is", aldus Bos. "Maar de PvdA zal zich niet achter een comité stellen dat denkt dat de manier om dat doel te bereiken, bestaat uit het beledigen of kwetsen van mensen vanwege hun geloof."

Medeleven

Bos vindt dat de PvdA godsdiensten niet moet beoordelen. Overigens heeft Jami voor de vice-premier wel "het volste recht" om uitspraken te doen als 'Mohammed is een verschrikkelijke man'.

Nadat hij vorig weekend is bedreigd en geslagen, kreeg Jami maandag extra beveiliging. Volgens het gemeenteraadslid in Leidschendam-Voorburg was het "chic en aardig" geweest als de top van de PvdA medeleven zou hebben betuigd.

Bos zegt dat het contact zijn partijgenoot via partijvoorzitter Ruud Koole en Tweede Kamerlid Aleid Wolfsen loopt.

Rimpelingen

Bos stelt bovendien dat "de gesprekken met Ehsan Jami de afgelopen maanden niet allemaal zonder rimpelingen zijn verlopen. Een aantal partijgenoten heeft geprobeerd contact met hem te leggen, dat is niet altijd goed bevallen".

De PvdA-leider vindt het "heel vervelend" dat Jami vertrouwelijke gesprekken onjuist naar buiten heeft gebracht.

Beveiliging

"Ik las gisteren in het NRC dat Jami zegt dat Afshin Ellian de beveiliging in één dag heeft geregeld, terwijl de partij dat in vier maanden niet voor elkaar kreeg. Ellian zelf heeft dat gecorrigeerd",aldus Bos.

Door zijn onervarenheid neemt Bos Jami dat overigens niet kwalijk. De 22-jarige kan daarom gewoon bij de partij blijven.

Jami liet vrijdag weten niet op de uitspraken van Bos te willen reageren. "Hij kiest voor rust na de hectiek van afgelopen dagen. Op een later moment zal hij er op terug komen", aldus de woordvoerster van de politicus.

Hirsi Ali

In reactie op Bos laat Hirsi Ali weten Jami te steunen. Dat laat Hirsi Ali vanuit Washington weten via haar woordvoerder, die overigens ook het woord voert namens Jami.

Hirsi Ali, die als VVD-Kamerlid fel van leer trok tegen de uitwassen van de islam en vorig jaar naar de Verenigde Staten verhuisde, begrijpt niets van deze opmerkingen. Volgens haar lijkt het erop dat de PvdA solidair is met intolerante fundamentalisten.

Jami is 'de stem van veel Nederlanders die zijn geboren binnen islamitische gezinnen en die snakken naar gewetensvrijheid'. "De PvdA laat hen in de steek", betoogt ze. Volgens Hirsi Ali is de Nederlandse regering nalatig geweest met het beveiligen van Jami.

Afschuw

Ook onderstreept Hirsi Ali haar steun voor Jami en haar afschuw 'voor de barbaren die hem hebben mishandeld'. De rechtsstaat is zo langzamerhand uitgehold als het al gevaarlijk wordt om boodschappen te doen in Voorburg, stelt Hirsi Ali.

Ze vraagt zich af hoeveel mensen door radicale moslims moeten worden geterroriseerd voordat critici van de islam tijdig worden beschermd.