DEN HAAG - Het CDA in de Tweede Kamer wil van staatssecretaris Albayrak van Justitie horen wat de regels zijn omtrent relaties tussen tbs-patiënten. "We gaan schriftelijk vragen om helderheid over de regels die het ministerie hanteert en we willen weten of dat dezelfde zijn als die in de tbs-klinieken gelden'', zei Kamerlid Cisca Joldersma vrijdag.

Joldersma zei dit naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf, waarin wordt gesteld dat de kliniek Oldenkotte in Rekken toestaat dat tbs'ers seks met elkaar hebben.

Overplaatsing

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie stelt dat het zeker niet zo is dat de patiënten zomaar seks met elkaar kunnen hebben in een tbs-kliniek.

In geval een relatie ontstaat tussen twee tbs'ers, wordt altijd eentje overgeplaatst naar een andere afdeling, aldus de zegsman. "Het uitgangspunt is dat er geen onderlinge relaties zijn."

Relatietherapie

Als het er toch van komt en de relatie is bestendig en past in het behandeltraject, dan is relatietherapie verplicht, aldus de woordvoerder. "Overplaatsing gebeurt sowieso, want zo'n element kan je er niet bij hebben in een behandelgroep."

In sommige gevallen hebben de partners bezoekrecht, waarbij het mogelijk is dat ze privacy krijgen. "We gaan daar buitengewoon zorgvuldig mee om."

Bizar

VVD-Tweede-Kamerlid Fred Teeven toont zich in De Telegraaf verbijsterd. "Dit is te bizar voor woorden. Hoeveel gekker kan het nog worden rond die hele tbs?" Er zijn in Nederland enkele forensisch-psychiatrische klinieken waar zowel mannen als vrouwen zitten.

Kliniek Oldenkotte raakte dit voorjaar in opspraak toen een van de patiënten in Enschede een vrouw doodschoot. De man, Paul R., zat in de laatste fase van de tbs-behandeling en woonde sinds het begin van het jaar zelfstandig in Enschede.

De vraag was of de kliniek de schietpartij had kunnen zien aankomen. De Inspecties voor de Sanctietoepassing en de Gezondheidszorg deden onderzoek en pleitten de kliniek vrij: de medewerkers hadden geen aanwijzingen dat R. een ernstig misdrijf zou begaan.