AMSTERDAM - Een tip van de Rotterdamse politie heeft de Colombiaanse autoriteiten op het spoor gezet van een partij cocaïne met een straatwaarde van 180 miljoen euro. De vierduizend kilo harddrugs werd op weg van Peru naar Rotterdam in beslag genomen.

Justitie in Rotterdam spreekt van één van de grootste drugsvangsten van de afgelopen tien jaar.

Brazilië

Het drugstransport kwam aan het licht na de vondst van veertig kilo cocaïne, die in een container verstopt achter houten balken van Brazilië naar Rotterdam werd verscheept.

Een 78-jarige man uit Friesland die wordt verdacht van betrokkenheid bij deze smokkel wordt gedurende het onderzoek nog zeker een week vastgehouden.

Megadrugsvangst

Tijdens het onderzoek ontdekte de politie dat mogelijk dezelfde groepering nog een container cocaïne naar Nederland wilde smokkelen, licht het OM de megadrugsvangst toe. Op verzoek van de Rotterdamse politie achterhaalden de Colombiaanse autoriteiten de container.

Die bevatte dertig balen polypropyleen, waarvan er acht waren gevuld met cocaïne en zwart rubber om de drugs te camoufleren.

Het onderzoek naar de drugsvangst wordt voortgezet in zowel Colombia als Nederland. De Rotterdamse justitie houdt dan ook rekening met meer arrestaties.