ROTTERDAM - De Rotterdamse gemeenteraadsfractie ChristenUnie-SGP verzet zich tegen de naaktfoto's in de Kunsthal Rotterdam ter gelegenheid van een tentoonstelling over Playboyfotografie van 22 maart tot en met 29 juni. In een brief aan het college vraagt de fractie de naaktfoto's te verwijderen.

Directe aanleiding voor het verzet is een uitnodiging voor de opening van de tentoonstelling aan alle raadsleden. Daarop staat "een niets verhullende foto van een naakte dame". De fractie vraagt zich af of het college ook vindt dat een dergelijke afbeelding op een uitnodiging in strijd is met de goede zeden van fatsoen. "Kan het college aangeven op welke wijze de naaktfoto's van deze tentoonstelling bijdragen aan het cultuurbeleid van Rotterdam?"

'Seks, lust en erotiek'

Volgens de christelijke partijen gaat de expositie alleen maar om seks, lust en erotiek, "zeker gezien de slogan van het blad: 'Alles wat mannen boeit'. Van deze stigmatiserende uitspraak voor een groot deel van de Rotterdamse samenleving neem ik afstand", aldus A. Vlaardingerbroek namens de fractie.

"In het verleden heeft het college meermalen laten zien dat het het niet zo nauw neemt met de normen en waarden, hoewel dat in het collegeprogramma een belangrijk onderdeel is." Daarom verwacht de fractie dat het college niet tegen de foto's zal optreden.

Om die reden vragen ChristenUnie en SGP of het college er dan in ieder geval voor wil zorgen dat er geen billboards, flyers en advertenties met daarop naaktfoto's uit de tentoonstelling verschijnen. En als de tentoonstelling dan toch gewoon door gaat, vindt de fractie dat 16-jarigen alleen onder begeleiding de expositie mogen bezoeken.