LONDEN - In Groot-Brittannië is mogelijk een derde geval van mond- en klauwzeer vastgesteld. Het gaat om een boerderij bij Dorking, net buiten de surveillance zone die is ingesteld na de uitbraak in Surrey in het zuiden van Engeland. Dat heeft het Britse hoofd van de veterinaire dienst Debbie Reynolds vrijdagmorgen vroeg op een persconferentie gezegd.

Veeartsen die de kalveren met griepverschijnselen donderdag onderzochten "weten zeker" dat het niet om MKZ gaat, liet de betreffende boer vrijdagochtend op een persconferentie weten. "Maar ik wilde er 100 procent zeker van zijn dat ze niet ziek zijn", verklaarde Lawrence Matthews de verdere testen. "De dieren zagen er vandaag al weer beter uit."

Rond de boerderij bij Dorking is een nieuwe surveillancezone met een straal van 3 kilometer ingesteld. Ook Reynolds benadrukte al dat er slechts "klinische verdenkingen" zijn van een nieuw geval van MKZ. Laboratoriumtesten moeten nog worden uitgevoerd.

Het verdachte bedrijf ligt slechts enkele kilometers van het laboratoriumcomplex dat volgens voorlopig onderzoek "zeer waarschijnlijk" de bron is van de MKZ-besmettingen in de regio.