AMSTERDAM - De pabo is uit de gratie bij studenten. De opleidingen voor leraar in het basisonderwijs hebben in jaren niet zo weinig aanmeldingen voor eerstejaars gekregen. De voorlopige cijfers laten een daling zien van 10,8 procent ten opzichte van vorig jaar, meldt de Volkskrant vrijdag.

Voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad reageert 'verrast'. Hij noemde de daling vanochtend op Radio 1 'stevig' en een 'verontrustend signaal' en erkent dat de pabo uit de gratie is geraakt. Vorig jaar was het aantal nieuwe pabostudenten al elf procent lager ten opzichte van het topjaar 2003, toen zich ruim twaalfduizend eerstejaars aanmeldden.

Oorzaak

Een echte oorzaak ziet Tersptra niet, maar hij wijst op de negatieve publiciteit over de slechte resultaten van pabostudenten bij het maken van reken- en taaltoetsen. Dat verdient de pabo niet, vindt hij. Hij stelt vast dat het voortgezet onderwijs en het mbo de studenten niet goed voorbereiden op het hoger onderwijs.

Paniekvoetbal

Tersptra stelt dat nu geen 'paniekvoetbal' moet worden gespeeld. Hij ziet mogelijkheden als het vak van leerkracht aantrekkelijker wordt gemaakt. Niet alleen door het salaris beter te maken, maar ook door het loopbaanperspectief te verbeteren. "De opleiding is kwalitatief goed, maar niet sexy genoeg."

Explosieve groei

Het hbo in zijn geheel maakt zich daarentegen op voor een 'explosieve groei' van het aantal nieuwe studenten met meer dan zes procent. Met 'zo'n enorme groei' was geen rekening gehouden, zegt Terpstra. Hij vraagt zich af hoe de toestroom moet worden opgevangen. "Je kunt jezelf de vraag stellen of het hbo dit allemaal aankan", zei hij.

Vooral technische vakken blijken populair. Voor het eerst sinds jaren is de groei van het aantal eerstejaars bij de bètavakken groter dan de gemiddelde groei van het hele hbo.