AMSTERDAM - Het verbijstert de VVD in de Tweede Kamer dat het mannelijke en vrouwelijke tbs'ers is toegestaan onderling seksuele relaties aan te knopen. Justitie bevestigt vrijdag in De Telegraaf dat voorbehoedsmiddelen worden verstrekt en ruimte voor de stelletjes beschikbaar wordt gesteld.

VVD-Kamerlid Fred Teeven noemt dat in de krant 'te bizar voor woorden'.

Van de 1700 tbs'ers in Nederland is vijf tot tien procent vrouw. "Dan is het onontkoombaar dat verhoudingen tussen patiënten ontstaan", zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie in het dagblad.

Een woordvoerder van tbs-kliniek Oldenkotte in het Gelderse Rekken stelt dat tbs-klinieken een afspiegeling van de maatschappij vormen en dat daar liefdesrelaties bij horen. Volgens Justitie wordt wel uiterst zorgvuldig omgegaan met relaties binnen de kliniek. Zo is relatietherapie bij voorbaat verplicht.

Zwanger

De in maart ontsnapte Paul R., die als voortvluchtige een vrouw doodschoot, zou tijdens zijn verblijf in Oldenkotte een relatie met een medepatiënte hebben gehad en haar zwanger hebben gemaakt.

Teeven wil van de verantwoordelijke staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) opheldering over dit recht van tbs-gestelden.