SPIJKENISSE - Een nog onbekende man heeft in café El Hombre aan de Voorstraat in Spijkenisse in de nacht van donderdag op vrijdag vijf bezoekers neergeschoten. Een 32-jarige vrouw uit Spijkenisse ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Drie anderen raakten eveneens ernstig gewond.

De drie zijn een 29-jarige man uit Hellevoetsluis en twee mannen uit Spijkenisse van 22 en 40 jaar oud. Ze liggen nog in het ziekenhuis. Een 39-jarige Spijkenisser mocht na behandeling weer naar huis. De schutter is nog voortvluchtig.

Commotie

Rond middernacht kwam de man het café binnen en na enige tijd ontstond er volgens de politie commotie, waarna de man begon te schieten. Op dat moment waren ongeveer vijftien mensen in de kroeg aanwezig. Meteen na het schietincident nam de dader de benen. De politie nam na de schietpartij getuigenverklaringen af op het politiebureau.

Sluiten

De gemeente heeft met de exploitant afgesproken dat zijn café voor onbepaalde tijd sluit tot het politieonderzoek is afgerond. Loco-burgemeester Marjolijne Lewis heeft vrijdagochtend een bezoek gebracht aan de buurt en gesproken met winkeliers en buurtbewoners.

De gemeente was al in gesprek met de eigenaar van het cafépand over een verhuizing. Het bestemmingsplan van de oudste winkelstraat van Spijkenisse voorziet niet meer in nachtelijke horeca.

Slechte reputatie

Een gemeentewoordvoerder liet weten dat er zich bij de kroeg de afgelopen zeven jaar - sinds de nieuwe eigenaar - geen bijzondere incidenten hebben voorgedaan. De gemeente stuitte slechts op wat meldingen van overlast. Volgens buurtbewoners is de reputatie van het café discutabel.

De voorzitter van de winkeliersvereniging van het centrum van Spijkenisse, Gjalt Adema uit ook zijn twijfels over de reputatie van de bezoekers van El Hombre. "Het zijn niet de mensen zijn die we graag in de Voorstraat zien''.