AMSTERDAM - Voor het huis van staatssecretaris voor Vreemdelingenzaken Nebahat Albayrak (PvdA) is vanavond gedemonstreerd tegen misbruik van de Vreemdelingenwet.

De laatste tijd zou de wet steeds vaker worden gebruikt om mensen te dwingen hun identiteit kenbaar te maken, claimen de actievoerders.

Activisten

Het 'misbruik' van de wet zou veel worden gebruikt tegen opgepakte activisten. Zo zit volgens de Werkgroep Stop Deportaties, dat de actie van vanavond organiseerde, sinds vrijdag een vrouw vast na acties bij Kamp Zeist tegen het vreemdelingenbeleid.

Volgens de werkgroep is het onacceptabel dat mensen die zich weigeren te identificeren voor onbepaalde tijd worden opgesloten onder het mom van de Vreemdelingenwet.

Petitie

De staatssecretaris bleek niet in de gelegenheid om een petitie tegen de Vreemdelingenwet in ontvangst te nemen. De tien actievoerders spijkerden het document daarop vast aan de gevel van haar huis in Rotterdam. Politieagenten hielden de demonstranten in de gaten, maar hoefden niet in actie te komen.