HILVERSUM - De politie zou niet meer moeten uitrukken voor botsingen waarbij alleen blikschade is ontstaan. Hoofdcommissaris Jan Stikvoort van het politiekorps Hollands Midden pleitte daar donderdag voor in de uitzending van RTL Nieuws.

Stikvoort vindt dat mensen best zelf de schade kunnen opnemen en dat de politie geen administratief werk voor de verzekeringsmaatschappijen hoeft te doen.

De politie ziet zich geconfronteerd met een takenpakket dat steeds zwaarder wordt, aldus Stikvoort. "We moeten keuzes maken en kiezen voor onze corebusiness." Bovendien vindt hij het de verantwoordelijkheid van de verzekeraars zelf dat de schade van een aanrijding wordt opgenomen.

Schade

Directeur Jan de Boer van het Verbond voor Verzekeraars is het met Stikvoort eens dat de politie niet per definitie nodig is bij het opnemen van de schade. "Mensen kunnen het schadeformulier best zelf invullen", zei hij in de RTL-uitzending.

De Boer is het er niet mee eens dat de verzekeraars 24 uur per dag op de weg zouden moeten zijn om naar plekken van botsingen te gaan om de schade op te nemen. Volgens RTL bespreekt de raad van hoofdcommissarissen de kwestie binnenkort.