AMSTERDAM - Ongeveer vijfhonderd dierenactivisten hebben vanmiddag meegelopen in een protestmars door Amsterdam. Zij demonstreerden tegen bont, dierproeven en de financiële wereld die steun geeft aan het bedrijf Huntington Life Sciences.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4108 Dat is een onderzoeksbedrijf dat gebruikmaakt van proefdieren. De actievoerders stopten bij zes winkels, vooral kledingzaken, waar volgens hen bont wordt verkocht.

Beursgebouw

De optocht, die ongeveer tweeënhalf uur duurde, startte en eindigde op het Beursplein. Aan het einde van de mars bestormden sommige activisten het beursgebouw.

Enkele van hen slaagden erin binnen te komen. De politie wist de actievoerders echter weer uit het gebouw te zetten, waarna de rust weerkeerde.

Appelscha

Dierenrechtenactivisten houden dit weekeinde in het Friese Appelscha de Internationale Animal Rights Gathering 2007. Activisten uit meer dan 14 landen komen hier bijeen voor workshops en discussies.

Op een camping leren ze onder meer hoe ze zich moeten vastketenen aan objecten en hoe ze moeten omgaan met gevangenisstraffen. Ook worden lessen zelfverdediging en EHBO gegeven.

Verbod

In een brief aan de Tweede Kamer stelde minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) dat hij het evenement niet kan verbieden als er geen strafbare feiten worden gepleegd. De lokale autoriteiten kunnen wel overgaan tot een verbod als er aanwijzingen zijn dat de openbare orde in het geding is.

De bewindsman stelt dat het in Appelscha om een vreedzame en legale bijeenkomst gaat maar dat die wel nauwlettend in de gaten wordt gehouden. CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma liet vorige maand weten dat justitie wat hem betreft dierenrechtenactivisten zou moeten bestempelen als terroristen.

Rellen

Een trainingskamp voor dierenrechtenactivisten in Putten leidde in 2003 tot rellen met buurtbewoners. Activisten lieten daar ruim zesduizend nertsen vrij uit een fokkerij. De politie pakte toen 49 mensen op.