DEN HAAG - De Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) heeft inmiddels ongeveer een miljoen kippen gedood in de regio Barneveld. Volgens de laatste telling zijn 27 bedrijven besmet, en rust er op twintig een ernstige verdenking. Een bedrijf is een twijfelgeval.

Dat heeft het ministerie van Landbouw maandag gemeld. De stand stond zondag aan het eind van de middag op 890.000 kippen. Inmiddels zijn daar weer duizenden dieren bijgekomen, temeer omdat de RVV na twaalf uur in de nacht van zondag op maandag is begonnen met het leeghalen van een van de grootste bedrijven in de regio, waarvan de eigenaar principiële bezwaren heeft tegen werk op zondag.

De RVV houdt zoveel mogelijk rekening met dit soort bezwaren. "We proberen daar rekening mee te houden, zonder de bestrijding van de dierziekte in gevaar te brengen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. Komende woensdag speelt dat ook, op de biddag voor gewas en arbeid.

Toezichtsgebied

Het toezichtsgebied rond Barneveld is inmiddels de Rijn overgestoken. Sinds de nacht van zondag op maandag gelden de extra maatregelen rondom vervoer van agrarische producten en het binnenhouden van dieren ook in de omgeving van Eck en Wiel en Lienden in de Betuwe. Oorzaak van de uitbreiding is een nieuwe ernstige verdenking in het zuiden van het aanvankelijke -kilometergebied, waardoor de zuidgrens van het gebied is opgeschoven.