BANGKOK/NEW DELHI - De Verenigde Naties hebben donderdag gewaarschuwd voor de gevolgen op de langere termijn van de overstromingen in grote delen van Zuid-Azië. Volgens het wereldvoedselprogramma WFP zullen miljoenen mensen waarschijnlijk nog lange tijd hulp nodig hebben, ook als het waterpeil weer is gezakt.

Talloze arme families zijn volgens WFP oogsten, landbouwgrond en vee verloren, kortom alles waarvan ze kunnen leven. Geld om hun leven weer op te pakken hebben ze niet. Bovendien zijn talrijke bruggen, wegen en scholen verwoest. Het zal nog mogelijk jaren duren voordat de infrastructuur weer in orde is, aldus een verklaring van WFP.

Nepal

Tot dusver heeft alleen Nepal om structurele voedselhulp gevraagd van de VN. In andere landen wordt nog vooral noodhulp verstrekt. Het dodental als gevolg van de overstromingen in India, Bangladesh en Nepal is intussen verder opgelopen tot circa 2000, terwijl de stortbuien zijn afgenomen.

De meeste doden, zeker 1551, zijn geteld in India. Alleen al in de deelstaat Bihar is er een miljoen hectare landbouwgrond onder water gelopen. In Bangladesh zijn al zeker 346 doden geregistreerd. Nepal meldde tot dusver 95 doden.

Moesson

De moesson, die duurt van juni tot september, leidt jaarlijks tot overstromingen in Zuid-Azië. De overlast van dit jaar geldt echter als een van de ergste sinds mensenheugenis. In India zijn vele honderden opvangkampen waar mensen verblijven die alles hebben verloren. Vele duizenden dorpen staan nog altijd onder water.