MAASTRICHT - Door de verwisseling van kooldioxide en zuurstof is afgelopen vrijdag tijdens de operatie van een bejaarde vrouw in het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) een vlam ontstaan in haar buikholte.

Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft een bericht daarover in de Limburgse kranten donderdagochtend bevestigd.

Over de exacte verwondingen die de vrouw heeft opgelopen, kon het ziekenhuis donderdag niets zeggen. De patiënte is extra geobserveerd en mocht het ziekenhuis na het weekeinde verlaten. Volgens de woordvoerder is geen sprake van blijvend letsel. Het is onbekend of de vrouw een klacht heeft ingediend.

Bij de kijkoperatie werd de kooldioxide gebruikt om het lichaam te laten bollen zodat de organen vrijer komen te liggen. De kooldioxide slang werd per ongeluk aangesloten op de wandcontactdoos waar zuurstof uit komt.

De vlam is vermoedelijk ontstaan door een vonkje van het elektronische systeem waarmee aders worden dichtgeschroeid, legde de ziekenhuiswoordvoerder uit.

Maatregelen

"Het had absoluut niet mogen gebeuren", was donderdag de reactie van het ziekenhuis. Het azM heeft maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Het ongeluk is gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De inspectie spreekt van een ernstig en opmerkelijk ongeluk dat gelukkig met een sisser is afgelopen. Volgens een woordvoerder bestaan al jaren landelijke afspraken over verschillende aansluitingen en kleurenslangetjes voor kooldioxide en zuurstof om pijnlijke vergissingen te voorkomen.

Naar aanleiding van het incident is er een rondgang gemaakt langs andere ziekenhuizen. Vergelijkbare gevaarlijke situaties zijn niet aangetroffen.