ANKARA - De Israëlische premier Sharon heeft tijdens een gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Ecevit op dinsdag openlijk gezegd dat hij van de Palestijnse leider Arafat 'af wil'. De Turkse regeringsleider heeft dit vrijdag gezegd. Ook zei Ecevit dat "uit een telefoongesprek met Sharon duidelijk naar voren kwam dat de Israëlische premier veel voelde voor oorlogsvoering".

Ecevit liet weten dat Israël het recht heeft om haar burgers te verdedigen, maar dat de tot dusver gebruikte methodes niets hebben opgeleverd. Hij voegde daaraan toe dat Arafat een "onvervangbare" leider is en dat als de "factor Arafat verdwijnt", de situatie in het Midden-Oosten zal verslechteren.

De Israëlische premier Sharon heeft vrijdag ontkend "zich te willen ontdoen van de Palestijnse leider Yasser Arafat", aldus een van zijn woordvoerders. Dit staat haaks op datgene wat hij tegen de Turkse premier zou hebben gezegd.

Uit een Israëlische opiniepeiling blijkt vrijdag dat zo'n 56 procent van de Israëli's vindt dat Arafat moet worden verdreven en plaats moet maken voor iemand anders. Ruim een derde, 34 procent, is daar tegen. Iets minder dan de helft geeft aan dat de enige manier om een einde te maken aan terroristische aanslagen, de creatie van een onafhankelijke Palestijnse staat is.

Desalniettemin steunt circa 70 procent van de ondervraagden de zware militaire vergeldingsacties van Israël op doelen van de Palestijnse Autoriteit.

Een raadsman van de Palestijnse leider Yasser Arafat benadrukte vrijdag dat de Israëlische regering "met vuur speelt" als zij zou proberen zich te ontdoen van Arafat. Hij reageerde hiermee op de uitlatingen van de Turkse premier Ecevit.

/DOSSIERMidden-Oosten