BERN - Zware regenval heeft in de nacht van woensdag op donderdag tot wateroverlast geleid in delen van Zwitserland en Zuid-Duitsland.

In het Zwitserse Basel zetten de hulpdiensten zandzakken klaar, omdat ze er rekening mee houden dat de Rijn buiten de oevers treedt. Problemen in Nederland door het hoogwater worden vooralsnog niet verwacht.

Het scheepvaartverkeer in onder meer de regio-Basel is uit veiligheidsoverwegingen stilgelegd. Het waterpeil is zo hoog dat schepen niet meer onder bruggen kunnen varen. Ook in het Zuid-Duitse stroomgebied van de Rijn gelden beperkingen voor de scheepvaart, aldus het Duitse journaal.

Onbegaanbaar

Het Zwitserse persbureau SDA berichtte dat beken en kleinere rivieren al buiten hun oevers zijn getreden. Tal van wegen zijn onbegaanbaar geworden. Vooral in het kanton Bern en in en rond Basel, Aargau en St. Gallen is de overlast groot. In het kanton Luzern raakte een man bij opruimwerkzaamheden zwaar gewond door een aangespoelde boom.

In Duitsland ontstond na zware regenval wateroverlast in de deelstaten Baden-Württemberg, Sleeswijk-Holstein en Thüringen. Straten kwamen onder water te staan. De brandweerkorpsen kregen tientallen meldingen van ondergelopen kelders.

Nederland

De hoge waterstand van de Rijn in Zwitserland en Duitsland heeft vooralsnog voor Nederland geen gevolgen. De Rijn bij Lobith staat op een normale zomerstand van 9.17 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwacht voor de komende dagen een stijging naar 9.45 meter boven NAP. Uiterwaarden en kades lopen pas onder als de Rijn bij Lobith nog meters hoger staat.