RIJSWIJK - Een advocate uit Lelystad en een advocaat uit Rotterdam hebben woensdag onafhankelijk van elkaar aangifte gedaan tegen Geert Wilders. Volgens beiden zet de politicus in een ingezonden brief in de Volkskrant aan tot haat tussen bevolkingsgroepen.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4036 In de brief vergelijkt Wilders de Koran met Mein Kampf en bepleit hij een verbod op het heilige boek. "Dat vind ik heel erg ver gaan. Het geeft ook geen pas dat een parlementariër zich op deze manier uitlaat'', zei de Lelystadse advocate Els Lucas.

De fractieleider van de PVV noemde de aangifte in een reactie 'heel triest'. "Ik wil niet aanzetten tot haat; ik wil dat de Koran wordt verboden. Dat is een politieke mening. Ik zit in de Tweede Kamer om die te uiten'', aldus Wilders.

Bezwaar

Lucas heeft bezwaar tegen de strekking van het hele artikel. Daarom is zij met een kopie van het verhaal en 'een stapel wetsteksten' naar het politiebureau gegaan. Een van haar bezwaren is dat de oproep in het artikel om geen moslimimmigranten meer toe te laten tot Nederland indruist tegen de Vreemdelingenwet. De advocaat deed de aangifte op persoonlijke titel.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad bevestigde woensdag dat de aangifte is binnengekomen. De officier van justitie zal daar meteen naar kijken, zei ze.

Discriminatie

De Rotterdamse advocaat Haroon Raza heeft bij de hoofdofficier van justitie aangifte gedaan wegens aanzetten tot discriminatie van een bevolkingsgroep en het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. Raza baseert zijn aangifte op een aantal uitlatingen van Wilders, waaronder de meest recente over het verbieden van de Koran.