DEN HAAG - De Haagse verpleegkundige Lucy de B. heeft volgens een medepatiënt in het Pieter Baan Centrum (PBC) bekend dat ze de moorden heeft gepleegd, waarvan ze wordt verdacht. De advocaat van De B., A. Visser, acht deze verklaring maandag zeer onbetrouwbaar.

Volgens hem heeft deze persoon last van zijn kortetermijngeheugen, na een eerder auto-ongeluk. Ook zou deze man rancuneus zijn, stelt Visser, omdat Lucy "niets van hem wilde hebben".

Justitie verdenkt de 41-jarige De B. van het om het leven brengen van dertien patiënten van vier ziekenhuizen in Den Haag. De verpleegkundige zou ernstig zieke baby's, kinderen en bejaarden in de afgelopen viereneenhalf jaar hebben gedood met grote hoeveelheden medicijnen.

Daarbij zou ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) nog eens hebben geprobeerd vijf mensen te doden. De vrouw heeft altijd ontkend dat ze patiënten om het leven heeft gebracht.

Fabelen

Een getuige van het gewraakte gesprek tussen de patiënt en De B. verwijst het verhaal naar het rijk der fabelen, zei Visser maandag. "Hij stelt dat dit gelogen is en dat Lucy een aardige vrouw is, van wie hij denkt dat zij nooit dit soort dingen zou doen."

Indirect bewijs

Tot nu toe baseert het OM de verdenkingen tegen De B. met name op indirect bewijs. Zo zouden de meeste patiënten overleden zijn tijdens of vlak na de dienst van de Haagse verpleegkundige. Een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft volgens de rechtbank verklaard dat er in het bloed van de baby Amber Zuiderwijk stoffen zijn aangetroffen, die volgens de artsen van het kindje al lange tijd niet toegediend zouden zijn.

De verklaringen van het NFI die voor de rechtbank worden behandeld, kunnen belangrijke nieuwe elementen bevatten voor het bewijs tegen De B. De officieren van justitie I. Degeling en J. Remmerswaal hebben eerder immers in oktober al de zwaarste straf in Nederland tegen de Haagse geëist, namelijk levenslange gevangenisstraf.