ENSCHEDE - Op basisscholen en in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) zijn te weinig deskundige krachten om alle leerlingen te kunnen laten sporten. Dat schrijft de Tijdelijke Commissie Brede Analyse aan staatssecretaris Jet Bussemaker van Sport.

Volgens de commissie geven groepsleraren op 39 procent van de basisscholen de lessen bewegingsonderwijs 'en is er dus geen sprake van een vakdocent'. In nog eens een kwart van de scholen geeft de groepsleraar de helft van de gymnastieklessen en een vakdocent de andere helft.

De werkgroep heeft ook een onderzoek onder leerlingen gedaan. Iets meer dan de helft van hen wil dat zij op school wat meer spel en sport krijgen.

Knelpunten

Bussemaker wil de 'knelpunten' onder andere aanpakken door scholen te laten samenwerken met sportclubs in zogeheten brede scholen. Eerder stelde staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs dat gemeenten er 18 miljoen euro bij krijgen om de brede scholen te stimuleren.

In 2010 zouden alle scholen dagelijks sport moeten aanbieden. Volgens de commissie kan een vijfdaags sportaanbod bij ongewijzigd beleid en investeringen onmogelijk gerealiseerd worden.