BRUSSEL - Groot-Brittannië mag zeker nog tot 25 augustus geen vlees, melk en levende dieren exporteren. Veterinaire experts van de Europese Unie hebben dat woensdag besloten op voorstel van de Britse overheid, zo meldde de Europese Commissie woensdag.

De ontwikkeling van de besmettelijke dierziekte MKZ in Groot-Brittannië is nog te onzeker om het verbod te beperken tot een kleinere regio. Een voorzichtige aanpak is raadzaam, vinden de experts.

De EU had maandag het exportverbod voor Groot-Brittannië ingesteld, nadat ten zuiden van Londen een geval van mond-en-klauwzeer was vastgesteld. Inmiddels is een tweede geval opgedoken. Korte tijd later dook een tweede geval op in dezelfde regio.

Verdachte boerderij

De autoriteiten meldden woensdag dat ze nog een derde boerderij verdenken van MKZ, aanpalend aan de tweede besmette boerderij. De dieren op de verdachte boerderij zijn woensdagochtend direct gedood. "Ik kan niet uitsluiten dat de ziekte zich in de buurt ontwikkelt'', zei het Britse hoofd van de veterinaire dienst Debbie Reynolds.

Interne vervoersverbod

Groot-Brittannië heeft woensdag wel het interne vervoersverbod ietsje versoepeld. Onder zeer strikte voorwaarden mogen transporteurs bepaalde dieren wel naar het slachthuis brengen. De slacht moet een vleestekort in Britse winkels voorkomen.

Het exportverbod kost de Britse industrie ondertussen veel geld. De uitvoer van vlees bedraagt jaarlijks zo'n 1 miljard euro.

Laboratorium

De Britse veterinaire dienst herhaalde woensdag dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat het virus is ontsnapt uit laboratoria in Pirbright op ongeveer acht kilometer afstand van de eerste besmetting. De laboratoria zijn eigendom van het Amerikaanse concern Merial, het Franse Sanofi-Novartis en van de Britse overheid zelf.

Het overheidslaboratorium IAH had juist dit voorjaar een vijfjarig contract van de EU gekregen voor hulp bij uitbraken van MKZ, blauwtong en een varkensziekte.

De Europese Commissie kon woensdag nog niet zeggen wat de eventuele gevolgen zijn voor het contract, als het virus uit het overheidslab blijkt te komen.