ISLAMABAD - Amerikaanse soldaten zoeken bij de Afghaanse stad Barikot naar terroristenleider Osama bin Laden en andere al-Qaeda-aanhangers. Het Afghaanse persbureau AIP meldde maandag dat er ongeveer honderd soldaten naar Barikot zijn getrokken.

Boven het gebied, dat grenst aan het Pakistaanse district Chitral, vliegen legerhelikopters die soldaten en materiaal brengen. Volgens Pakistaanse inlichtingendiensten is Chitral een toevluchtsoord voor al-Qaeda-leden.

Die informatie is gekomen van de twee onlangs opgepakte terroristen Khalid Sjeik Mohammed en Mustafa Ahmed al-Hawsawi. Uit gevonden documenten leidden de Pakistani af dat Osama bin Laden zich in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan verbergt.

Zoektocht

Maar ook langs de Afghaans-Iraanse grens wordt intensief gezocht naar Bin Laden en zijn vervanger Ayman al-Zawahiri. In Pakistan speuren in totaal zo'n 70.000 Pakistaanse troepen, met hulp van de CIA en de FBI, naar al-Qaeda-leden. In Afghanistan zijn zeker 8000 Amerikaanse soldaten op zoek.