AMSTERDAM - De politie heeft de afgelopen week in Amsterdam en Abcoude opnieuw zes mannen aangehouden die worden verdacht van omvangrijke internationale oplichting. In totaal zijn in dit onderzoek sinds oktober vorig jaar al 74 verdachten opgepakt, aldus de politie woensdag.

De meeste verdachten komen uit Nigeria en andere West-Afrikaanse landen. De nu gearresteerde mannen zijn tussen de 41 en 68 jaar oud.

De bende beloofde de slachtoffers een enorm geldbedrag uit een erfenis of loterij. Ze moesten eerst zelf met geld over de brug komen, maar zagen daarvan nooit iets terug.

Kantoor

In een kantoorpand in Abcoude zijn drie mannen opgepakt, twee Nigerianen en een Nederlander. De bende maakte gebruik van dit kantoor om 'klanten' te ontvangen.

De politie arresteerde verder voor een hotel in Amsterdam drie Afrikanen, die een man uit Australië zouden hebben willen oplichten. Het slachtoffer betaalde samen met een groep Zuid-Koreaanse investeerders al 1,5 miljoen dollar aan de bende.

Politie

Hij vertrouwde de zaak echter niet langer en stapte daarop naar de politie.

Slachtoffers van de Afrikaanse bende komen uit heel Europa en de VS. De bedragen die ze aan de oplichters betaalden, liepen uiteen van 8500 tot 2,5 miljoen euro.

Deze vorm van oplichting heet ook wel ook 419-fraude, naar een artikel uit het Nigeriaanse Wetboek van strafrecht.