DEN HAAG - De grote fracties in de Tweede Kamer hebben woensdag fel gereageerd op het voorstel van Geert Wilders om de Koran te verbieden. De grote partijen vinden dat de fractieleider van de PVV te ver is gegaan met zijn uitspraken en dat hij niet mag tornen aan de vrijheid van godsdienst.

"Ik vind dat Wilders de weg kwijt is", aldus VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra. "Wilders zegt op te komen voor de Nederlandse normen en waarden, maar tegelijkertijd zet hij een van die waarden bij het vuilnis, de godsdienstvrijheid."

Ook CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt het opvallend dat Wilders de vrijheid van godsdienst wil opofferen. Zij spreekt van een "ondoordachte proefballon".

Doorgeslagen

SP'er Krista van Velzen zegt dat de PVV-politicus helemaal is doorgeslagen. "Een halfjaar geleden zei hij dat moslims de helft van de koran moesten verscheuren en nu moet het boek verboden worden."

"Wilders heeft nog wat jaartjes te gaan in de politiek. Ik ben benieuwd waar hij uitkomt als hij steeds een stapje verder gaat."

Laf

Kritiek is er ook op de bewoordingen waarmee Wilders zijn collega's op het Binnenhof omschrijft in het ingezonden artikel in de Volkskrant. "Den Haag zit vol met laffe lieden."

"Bange mensen die laf zijn geboren en laf zullen sterven", schrijft de politicus. Hij zegt zich te schamen voor hun naïviteit.

Geuzennaam

De SP vermoedt dat Wilders al zijn tegenstanders als laf bestempelt. "In dat geval ben ik graag laf en draag ik dat als een geuzennaam", reageerde Van Velzen.

Kamerlid Zijlstra van de VVD vraagt zich af of Wilders serieus op zoek is naar oplossingen voor de problemen in Nederland. "Hij roept vooral radicale standpunten, waardoor oplossingen alleen maar verder uit het zicht raken. Dan vraag ik me af: wie is hier nou laf."