BRUSSEL - Het aantal gevallen van de dierziekte blauwtong breidt zich momenteel snel uit in West-Europa. In Nederland is het aantal woensdag gestegen tot 125 plaatsen, in België gaat het om 144 gevallen tot dusver, waarvan ruim honderd in de voorbije week.

Duitsland en Frankrijk zaten tot vorige week vrijdag boven de honderd boerderijen en andere adressen waar de dierziekte is vastgesteld, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie woensdag.

De warmte en het vochtige weer zijn gunstig voor de insecten die het virus overbrengen. Blauwtong is een virus uit Zuid-Europa en Afrika.

Zacht

Door een reeks zachte winters dook het in 2006 voor het eerst grootschalig op in Nederland, België en Duitsland. Een ziek dier heeft hoge koorts en ontstoken lippen, oren en oogleden. Acht dagen na de infectie kan het dier sterven.

Europarlementslid Jan Mulder (VVD) heeft bij de EU in 2006 extra geld geregeld om blauwtong te bestrijden. Met het geld wordt nu hard gewerkt aan een vaccin. Mulder wil dieren in de EU zo snel mogelijk laten inenten.