TBILISI - Een raket die deze week in Georgië terechtkwam is niet door een Russische straaljager afgeschoten, maar na een beschieting losgelaten. Dat heeft een bron bij het Georgische onderzoek naar de hoogopgelopen kwestie woensdag gezegd.

De piloot van het gevechtsvliegtuig, dat zich ver in Georgisch luchtruim bevond, wierp het projectiel af nadat hij onder vuur was gekomen van militairen in het afgescheiden Zuid-Ossetië. Vermoedelijk hebben de rebellen het toestel aangezien voor een Georgisch gevechtsvliegtuig. Rusland steunt de regering van het gebied op de zuidflanken van de Kaukasus juist.

De raket landde zonder te exploderen in een boerenveld, 65 kilometer van de Georgische hoofdstad Tbilisi. Rusland heeft elke betrokkenheid bij het incident afgewezen.

Absurd

Ook woensdag ontkende Moskou dat een van zijn straaljagers het Georgische luchtruim had geschonden. De Zuid-Ossetische afscheidingsregering noemde de Georgische versie van het incident "absurd".

De Europese Unie riep Rusland en Georgië woensdag op zich terughoudend op te stellen. De relaties tussen beide landen verslechterden sinds de westers georiënteerde Mikhail Saakashvili in 2004 president van Georgië werd.

Hij haalde zijn Kaukasische land steeds meer uit de invloedsfeer van de grote noorderbuur.