AMSTERDAM - Het aantal Nederlandse vakantiegangers dat omkomt in het buitenland neemt toe. Dat meldt de alarmcentrale SOS International. Dit jaar zijn al vier Nederlanders meer omgekomen dan vorig jaar. Het waren er tot dusver 32.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4051 De toename wordt veroorzaakt doordat mensen vaker risicovolle activiteiten ondernemen, stelt de alarmcentrale. "We merken dat meer mensen bijvoorbeeld onvoorbereid gaan rijden op quads of gaan paragliden."

In de populaire vakantielanden Spanje, Frankrijk en Duitsland kwamen dit jaar de meeste toeristen om.

Hulp

Alarmcentrale SOS International werkt over de hele wereld. Acht miljoen Nederlanders zijn erbij aangesloten voor medische hulp tijdens vakantie.

Het aantal overleden toeristen heeft de alarmcentrale berekend op basis van bij de medische dienst binnengekomen meldingen. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld verkeersongelukken en verdrinkingsgevallen, maar ook om hartinfarcten.

Waterval

Deze zomer kwamen twee Nederlandse toeristen om door een val in een waterval in Noorwegen. In juli gleed een 43-jarige man van de rotsen bij een waterval in het Noorse Geiranger.

Vorige week kwam op soortgelijke wijze 40-jarige Nederlander om, nadat hij uitgleed op de gladde rotsen bij een waterval in het Noorse natuurgebied Hallingdal.