RIJSWIJK - Marc van Roosmalen, de apenonderzoeker die in Brazilië was opgepakt voor zogenoemde biopiraterij, is dinsdagavond rond 23.00 uur Nederlandse tijd in afwachting van zijn hoger beroep uit de gevangenis vrijgelaten.

Dat maakte zijn advocaat Aguinaldo Lyra woensdag bekend.Lyra sprak telefonisch met Van Roosmalen toen hij net uit de poort van de gevangenis was gekomen. "Hij was sprakeloos, aangeslagen."

Verdoordeling

Van Roosmalen is veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Hij is in afwachting van zijn hoger beroep, maar de advocaat ziet liever dat het proces nietig wordt verklaard. "Ik wil een nieuw proces en daar dan ook volledig bij betrokken zijn."

Volgens Lyra is Van Roosmalen slachtoffer van een optelsom van elementen. "De berechting is meer een politieke dan juridische daad. Biopiraterij, waar hij van wordt beschuldigd, is in de Braziliaanse wetgeving geen misdrijf", aldus Lyra. "Hoe kan iemand worden veroordeeld voor een misdrijf dat niet bestaat?"

Persconferentie

Lyra heeft Van Roosmalen aangeraden voorlopig buiten de schijnwerpers te blijven. "Daarna beleggen we een persconferentie waarbij advocaten hem zullen ondersteunen."

De Nederlandse bioloog zou deel hebben uitgemaakt van een internationale bende die genetisch materiaal, planten en dieren uit de Amazone smokkelde.

De bioloog vestigde internationaal een reputatie met de ontdekking van twintig soorten primaten in de oerwouden van de Amazone. Bij de ontdekking van twee nieuwe apensoorten in het Amazone-regenwoud, vernoemde hij een van de diersoorten, de Callicebus Bernhardi, naar prins Bernhard.