ALKMAAR - De GGD Hollands Noorden waarschuwt voor met atropine vervuilde cocaïne die vermoedelijk in Alkmaar en omgeving wordt verhandeld. Aanleiding is de behandeling van twee mensen afgelopen weekeinde in het Medisch Centrum Alkmaar nadat zij cocaïne hadden gebruikt.

Volgens de GGD kan het gebruik van de vervuilde cocaïne levensgevaarlijk zijn. Het Trimbos-instituut meldde vorige week dat een gebruiker is overleden. Volgens het instituut zijn er vanuit het hele land meldingen die duiden op gebruik van verontreinigde cocaïne.

Atropine werkt als tripmiddel. Bij een overdosis krijgt de gebruiker last van hallucinaties, rusteloosheid en gedaald bewustzijn. Ook kan de persoon bewusteloos raken. Er kunnen ademhalings- en hartritmestoornissen optreden die kunnen leiden tot de dood.

Ernstig ziek

Eind 2004 en eind 2005 was er in Nederland ook vervuilde coke in omloop. Meer dan twintig cocaïnegebruikers zijn toen ernstig ziek geworden.

Overleden

Vorige maand is ook cocaïne vermengd met atropine aangetroffen in Italië, waar diverse gebruikers in het ziekenhuis zijn opgenomen. Een vrouw is overleden.