DEN HAAG - PvdA-leider Bos en VVD-leider Zalm hebben zondag kritiek geuit op de rol die premier Balkenende speelt in de affaire rond prinses Margarita, de dochter van prinses Irene die ruzie heeft met koningin Beatrix en andere leden van het hof.

Zalm noemde het optreden van de CDA-premier "niet sterk", terwijl Bos hem waarschuwde dat hij de kwestie niet moet afschuiven op zijn voorganger, de PvdA'er Kok. Vorige week al uitte met name de SP scherpe verwijten aan het adres van Balkenende.

Zaterdag zei Balkenende dat Kok hem bij zijn aantreden niets over de affaire heeft gemeld. "Het is niet ter sprake geweest en het zat niet in het overdrachtsdossier." Toch zou op het ministerie van Algemene Zaken iets hebben moeten circuleren dat de naam 'dossier' kan dragen, aldus de premier.

Margarita heeft Kok immers een brief geschreven over haar onmin met de koningin. "Als er een brief binnenkomt is er al sprake van een dossier."

Zwartepietenspel

Bos vindt het 'zwartepietenspel' van Balkenende "ongepast". "De minister-president moet zich realiseren dat hij ook namens zijn voorgangers spreekt", zei hij zondag tijdens een partijbijeenkomst in Rotterdam. Bos is overigens niet van plan het Balkenende en de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) en Donner (Justitie, CDA) politiek moeilijk te maken over wat hun voorgangers eventueeel verkeerd hebben gedaan in de affaire.

Zalm

VVD'er Zalm vindt vooral dat Balkenende onhandig heeft geopereerd bij het naar buiten brengen van informatie over de kwestie. De premier deed woensdag tijdens een persconferntie uit de doeken dat de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD, nu AIVD) enkele jaren terug een onderzoek heeft gedaan naar het verleden van Edwin de Roy van Zuydewijn, de echtgenoot van Margarita.

Excuusbrief

Pas een dag later bleek uit een excuusbrief van het kabinet dat het echtpaar ten onrechte niet van dat onderzoek op de hoogte was gesteld. De toenmalige ministers bleken niets te weten van het BVD-onderzoek, dat plaatsvond in opdracht van het kabinet van de koningin.

Zalm noemde deze gang van zaken zondag in het Radio 1 Journaal "niet sterk". "Balkenende had op zijn persconferentie het hele verhaal moeten doen", zei hij.

Opheldering

Het kabinet stuurt waarschijnlijk maandag een brief naar de Tweede Kamer met nadere opheldering. Balkenende liet zondag in het tv-programma Netwerk doorschemeren dat veiligheidsdiensten onderzoek moeten kunnen blijven doen naar personen die mogelijk toetreden tot de koninklijke familie, maar dat de ministers daar dan wel van de op hoogte moeten zijn. Dat is ook de lijn van een Kamermeerderheid.