NEW YORK/LONDEN - Hoofd Hans Blix van de VN-wapeninspecteurs heeft vrijdag in zijn rapportage aan de Veiligheidsraad verzuimd melding te maken van de ontdekking van een onbemand vliegtuig waarover Irak nooit informatie heeft verschaft. Dat heeft de Britse krant The Times maandag gemeld op gezag van Amerikaanse en Britse regeringsfunctionarissen.

Volgens de bronnen in Washington en Londen zijn de wapeninspecteurs bij hun controles in Irak op een vliegtuig gestuit met een spanwijdte van 7,45 meter. Een diplomaat zei tegen The Times dat de ontdekking van het vliegtuig van invloed zal zijn op de landen die twijfelen of ze een tweede resolutie van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Spanje moeten steunen, waarin het pad wordt geëffend voor een aanval op Irak.

Volgens The Times gaan Londen en Washington er maandag bij Blix op aandringen opheldering te geven over het Iraakse vliegtuig.

Tot nu toe heeft, naast de indieners VS, Groot-Brittannië en Spanje, alleen Bulgarije zich uitgesproken voor de 'aanvalsresolutie'. Die wordt aangenomen als negen van de vijftien leden van de Veiligheidsraad voor stemmen en als geen van de vijf permanente leden, Frankrijk, Rusland, China, Groot-Brittannië en de VS, een veto uitspreekt.