WILLEMSTAD - De fractie van de VVD zal alleen instemmen met het grootscheepse plan voor een schuldenverlichting voor de Nederlandse Antillen als het Nederlandse kabinet alsnog akkoord gaat met de terugkeerregeling voor ontspoorde Antilliaanse jongeren in Nederland.

Dat zei VVD-fractieleider Mark Rutte dinsdagavond op een debatavond op de Universiteit van de Nederlandse Antillen op Curaçao. Nederland, de Antillen en de afzonderlijke eilanden zijn vorig jaar overeen gekomen een nieuwe staatkundige structuur te vormen.

De Antillen op zich verdwijnt, alle vijf de eilanden krijgen een meer of mindere directe band met Nederland. Den Haag heeft zich bij deze omvorming garant gesteld voor een verlichting van de schuldenlast van ruim twee miljard euro.

Alle eilanden hebben zich akkoord verklaard, alleen de Tweede Kamer moet er nog over stemmen. Rutte noemt de invoering van een terugkeerregeling voor ontspoorde Antillianen echter een voorwaarde voor de steun van zijn partij aan de schuldenverlichting.

Slotverklaring

Dat is opmerkelijk omdat VVD'er Atzo Nicolaï, als toenmalig minister van Koninkrijksrelaties, vorig jaar de Slotverklaring heeft ontworpen, zonder dat te verbinden met de terugkeerregeling die voormalig VVD-minister Rita Verdonk heeft willen invoeren.

Mark Rutte is momenteel op de Antillen in verband met zijn deelname aan een toneelstuk onder leiding van PvdA-Kamerlid John Leerdam. Rutte nam deel aan een drukbezocht debat met onder meer de Antilliaanse minister van Onderwijs Omayra Leeflang. Vanwege zijn recente uitspraken over het 'terugdumpen' van Antilliaanse ontspoorde jongeren ligt Rutte onder vuur op de Antillen.

Standpunten

Rutte nam dinsdagavond geen gas terug, maar benadrukte zijn 'politieke standpunten'. "Kansarme Antilliaanse jongeren in Nederland die niet deelnemen aan het onderwijs en geen baan hebben, moeten terug. Antilliaanse jongeren die in Nederland in de criminaliteit zijn beland, moeten hun straf uitziten op de Antillen." De VVD wil geld beschikbaar stellen voor de bouw van jeugdgevangenissen, aldus Rutte.

Energieverspillend

De Antilliaanse minister Leeflang noemde het standpunt van Rutte over de terugkeerregeling "energieverspillend om over te praten, want het voorstel ligt dankzij de Raad van State in de prullenbak."

Rutte stelde tevens de jeugdwerkeloosheid op de Nederlandse Antillen 'onaanvaardbaar hoog' te vinden. Vooral Curaçao kent al geruimte tijd een hoge jeugdwerkeloosheid, die onder meer wordt gevoed door een drop-out percentage van middelbare scholieren van meer dan 30 procent.