LONDEN - Het Britse ministerie van Milieu en Landbouw heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat het farmaceutische bedrijf Merial zeer waarschijnlijk de bron van de MKZ-besmettingen in Groot-Brittannië is.

Het heeft de veiligheidszones om de boerderijen waar de dierziekte is vastgesteld met onmiddellijke ingang vergroot.

Menselijke fout

In hetzelfde complex waar Merial gevestigd is bevindt zich ook het door de Britse overheid gefinancierde Institute of Animal Health.

Dat liet zondag weten de betrokken MKZ-stam al weken niet te hebben gebruikt en ook geen enkele aanwijzing te hebben voor enig 'lek'.

De inspecteurs van het ministerie zeiden dat het "zeker mogelijk" is dat het virus door een menselijke fout is verspreid.

Rapport

Verder staat in hun rapport dat de kans dat het virus via de lucht is verspreid, te verwaarlozen is. Verspreiding via water blijft wel een mogelijkheid. Verder onderzoek naar de oorzaken is nodig en wordt spoedig vervolgd.

De uitbraak van het zeer besmettelijke virus werd vrijdag voor het eerst vastgesteld op een boerderij nabij Guildford in Surrey. Dinsdag werd de MKZ-uitbraak op een nabij gelegen boerderij bevestigd.