AMSTERDAM - De arts Ashraf el Hagoug Gomma, die ruim acht jaar in een Libische gevangenis zat, dient bij de Verenigde Naties (VN) een klacht in tegen Libië. El Hagoug Gomma werd ervan verdacht dat hij samen met vijf Bulgaarse verpleegsters opzettelijk kinderen had geïnfecteerd met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.

Liesbeth Zegveld, advocate van de arts, zei dinsdag dat haar cliënt bij de VN wil klagen over het feit dat hij een oneerlijk proces heeft gehad in het Noord-Afrikaanse land, dat hij is gemarteld en dat hij onterecht jarenlang heeft vastgezeten.

In september moet de klacht zijn ingediend, zei de raadsvrouw.

Asiel

El Hagoug Gomma is van Palestijnse komaf en heeft een Bulgaars paspoort. Voortaan wil hij ook bij Nederland horen en daarom vraagt hij woensdag asiel.

In afwachting van de behandeling van die asielvraag vertrekt hij donderdag wel naar Bulgarije. De advocaat van de arts verwacht een positieve beslissing van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Offensief

De medicus kwam bijna twee weken geleden onverwachts vrij na een diplomatiek offensief, waarbij onder meer de Europese Unie en Frankrijk waren betrokken.

De arts en de verpleegsters waren aanvankelijk nog ter dood veroordeeld wegens het moedwillig besmetten van honderden kinderen met hiv.

Schadevergoeding

El Hagoug Gomma wil volledig eerherstel en een schadevergoeding. Dat zou door middel van arbitrage tot stand moeten komen. Rechters uit Nederland, Bulgarije, Libië en een onafhankelijk land zouden dat samen moeten doen.

"Hij wil herstel op alle vlakken, niet alleen politiek maar ook juridisch", zei Zegveld. "Hij wil zijn naam gezuiverd zien."

Als uiterste middel zien de arts en zijn advocate een gang naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Aangifte

Tegen de politiemensen die bij zijn zaak in Libie waren, betrokken wil El Hagoug Gomma in zoveel mogelijk Europese landen aangifte doen.

"Zodat ze opgepakt worden zodra ze in die landen komen", meldt Zegveld.