DEN HAAG - De gevreesde dierziekte mond-en-klauwzeer is nog niet opgedoken in Nederland. Dat meldde een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit dinsdag.

Sinds zaterdag is de VWA druk bezig met controles van de veestapel van de ongeveer 150 bedrijven die sinds begin juni betrokken zijn geweest bij circa 380 transporten van levende koeien, varkens, schapen en geiten tussen Nederland en Engeland.

Controles

De VWA-zegsman verwacht dat de laatste controles woensdag worden uitgevoerd. Dierenartsen voeren de inspecties uit in opdracht van de VWA.

De artsen bekijken elk dier op symptomen van de ziekte. Bovendien nemen ze steekproefsgewijs bloedproeven. De afgelopen dagen werden nog geen symptomen van MKZ-aangetroffen.

Vaccin

Wel is, als voorzorgsmaatregel en voorbereiding op een eventuele vaccinatiecampagne, door minister Gerda Verburg van Landbouw 265.000 doses mond- en-klauwzeervaccin aangevraagd. Dat maakte het ministerie dinsdagavond bekend.

De bewindsvrouw heeft de VWA gevraagd om zich voor te bereiden op een scenario waarin koeien, varkens, schapen en geiten worden voorzien van antistoffen tegen de gevreesde dierziekte.

Vooralsnog gebeurt dat niet. Vaccinatie is pas mogelijk als de Europese Commissie akkoord is gegaan met een vaccinatieplan.

Afmaken

Bij een uitbraak van de ziekte worden naast het besmette vee ook alle andere dieren die bevattelijk kunnen zijn voor het virus afgemaakt in een straal van een kilometer rond het besmette bedrijf.

Dieren in de omgeving van het kilometergebied worden gevaccineerd. Dat moet verdere verspreiding van het virus voorkomen.

Sinds zaterdag is al een vervoersverbod van levende koeien, varkens, schapen en geiten van kracht. Verburg nam dat besluit in verband met de uitbraak van mond-en-klauwzeer op een bedrijf in Engeland.