DEN HAAG - Politieagenten op het platteland lopen meer risico dat geweldplegers zich tegen hen keren dan in grote steden. Dat komt door de langere aanrijtijden op het platteland. Ook zijn er minder agenten in de buurt die bijstand kunnen verlenen.

Daardoor loopt geweld in uitgaansgebieden in die gebieden sneller uit de hand. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar geweld tegen de politie in uitgaansgebieden, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De onderzoekers van DSP Groep constateren tevens dat regionale politieteams minder ervaren agenten inzetten en minder terugblikken op geweldsincidenten dan hun collega's in de stad.

Betere afspraken

De onderzoekers vinden dat er betere afspraken met het Openbaar Ministerie (OM) moeten komen over de strafvervolging bij geweld tegen politiemensen.

Verder bevelen zij aan zulke incidenten beter te registreren. Die registratie laat nu nog te wensen over, aldus het rapport.

Actieprogramma

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou als aanjager kunnen fungeren bij de bestrijding van geweld tegen de politie.

Minister Guusje ter Horst heeft al een breder actieprogramma gelanceerd om agressie en geweld tegen werknemers in de hele publieke sector in te dammen.

Apart beleid

De onderzoekers hebben geweld tegen de politie in kaart gebracht in vijf gemeenten, waaronder Den Haag, Purmerend en het Brabantse Gemert-Bakel. Daarbij hebben zij 22 geweldsincidenten van burgers tegen politieagenten intensief onderzocht.

"Meer dan stedelijke teams hebben plattelandsteams te kampen met een gebrek aan capaciteit en snelle back-up tijdens uitgaansavonden. Zij kunnen daardoor minder slagvaardig optreden", constateren de onderzoekers.

Ook blijkt dat geen van de onderzochte gemeenten apart beleid heeft gemaakt voor geweld tegen de politie.