BRUSSEL - De Europese Commissie overweegt om een registratieplicht in te voeren voor Amerikanen die Europa willen bezoeken, net als de Verenigde Staten dat over enkele maanden gaan doen voor Europeanen.

Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft dat dinsdag gezegd. President George Bush ondertekende zaterdag een nieuwe wet die toeristen en andere reizigers naar de VS verplicht om zich minstens 48 uur tevoren online te registreren tegen betaling.

Australië

Een dergelijk systeem geldt al in Australië, waar reizigers zich voor een bezoek online moeten registreren voor 20 Australische dollar (12,50 euro) in het Electronic Travel Authorisation System (ETA).

De Europese Commissie had maandag al overleg met een hoge VS-vertegenwoordiger over de nieuwe Amerikaanse regels, onder andere met het oog op invoering in de EU.

De Europese Commissie zei dat een eventueel EU-registratieysteem afhangt van de vraag of het systeem de veiligheid vergroot en of het het reizen niet hindert. "Het Australische systeem blijkt goed te werken", zei de Brusselse woordvoerder alvast.

Voorstel

De woordvoerder kon nog niet zeggen wanneer Brussel een eventueel voorstel bij de EU-landen neerlegt. Een plan is volgens hem nog niet te verwachten bij de eerstvolgende vergadering van ministers van Justitie, half september in Brussel.

Vragen

Nog niet beslist is of een EU-registratieplicht alleen voor Amerikanen gaat gelden of ook voor andere bezoekers van de EU. De vragen zijn ook nog niet vastgelegd.

De VS hebben zelf ook nog niet besloten welke gegevens te gaan vragen in het systeem. De vragenlijst komt in elk geval bovenop de lijst van circa 32 gegevens per passagier die luchtvaartmaatschappijen aan de VS moeten doorsturen. De VS verplichtte bezoekers eerder tot een biometrisch paspoort.

Geheime dienst

De VS besloten zaterdag ook dat de geheime dienst alle gesprekken en mails die via de VS lopen, mag afluisteren en afkijken. Tevens is besloten dat alle containers die de VS binnenkomen tevoren gescand moeten zijn, wat vervoerders flink op kosten jaagt.