JERUZALEM- De Israëlische permier Sharon heeft zondag de keuze van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO voor Mahmoud Abbas als nieuwe premier toegejuicht. Dat meldde de Israëlische radio. Sharon wil nog wel weten welke bevoegdheden de nieuwe functie van premier zal inhouden.

Ook de Israëlische minister van Defensie Mofaz verklaarde zondag dat de keuze voor Abbas een "positieve ontwikkeling'' is. Mofaz waarschuwde wel dat volgens hem de Palestijnse leider Arafat tot nu toe ,,alle pogingen om hervormingen door te voeren binnen de Palestijnse Autoriteit in de kiem heeft gesmoord''. De voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres, prees Abbas eerder al als een "verantwoordelijke man, met duidelijke intenties en standpunten''.

De Centrale Raad van de PLO stemde zaterdag in met de instelling van een premierschap en met de keuze van Mahmoud Abbas voor die post. De internationale gemeenschap heeft lange tijd aangedrongen op de komst van een premier, vooral omdat Israël en de Verenigde Staten niet willen onderhandelen met president Arafat. Het Palestijnse parlement moet de instelling van het premierschap nog goedkeuren. Dat komt maandag bijeen.

Overigens is het nog onzeker of Abbas de post ook daadwerkelijk accepteert. Het Arabische dagblad Al-Sharq al-Awsat meldde zaterdag dat de nummer twee van de PLO geen ceremoniële functie wil. Abbas heeft tegen de krant gezegd dat hij pas beslist als de Centrale Raad en het parlement de "taken en voorrechten'' van de nieuwe post duidelijk hebben gemaakt.