AMSTERDAM - Het college van burgemeester en wethouders in Amsterdam moet meer vaart maken met het aanpakken van radicalisering. Dat vindt de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad.

Een woordvoerder van de partij bevestigde dinsdag een bericht van die strekking in De Telegraaf.

Het gemeentebestuur maakte eind vorig jaar circa 1,3 miljoen euro vrij om radicalisering onder bijvoorbeeld moslimjongeren tegen te gaan. Vooralsnog heeft dat echter geen concrete plannen opgeleverd. "Het laat maar op zich wachten", aldus de zegsman.

Maatregelen

De PvdA heeft een discussienota opgesteld met daarin een reeks mogelijke maatregelen om radicalisering aan te pakken. Die zijn afkomstig uit het actieplan dat het stadsdeel Slotervaart eerder dit jaar opstelde om te voorkomen dat moslimjongeren extremer worden.

Dienstplicht

Zo oppert de partij om radicaliserende jeugd les te geven in de Nederlandse normen en waarden. Ook ziet de PvdA wel wat in een sociale dienstplicht, waarbij jongeren stage lopen in bijvoorbeeld een bejaardenhuis.

De woordvoerder benadrukte dat de voorstellen vooral tot discussie moeten leiden. Het college moet vervolgens uiterlijk in oktober zelf met een plan komen, vindt de PvdA. Met de uitvoering moet voor het einde van het jaar worden begonnen.

Ontvankelijk

Amsterdam legde eind vorig jaar 1,3 miljoen euro opzij naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Daaruit bleek dat 2 procent van de moslims in de hoofdstad ontvankelijk is voor radicalisering.