GENT - De Belgische justitie zoekt naarstig naar meesteroplichter Piet van Haut. De man is niet teruggekeerd naar zijn psychiatrische gevangenis na een uitstapje naar Amsterdam, meldde de Gentse justitie.

Van Haut (38) slaagt er steeds in om goedgelovige burgers geld uit de zak te kloppen. Hij beweerde onder meer een zoon te zijn van koning Albert. Ook gaf hij zich soms uit voor een hoge justitieambtenaar.

Zelfs de politie trapte daar in en die vervoerde hem per helikopter. Bij een auto-ongeluk lieten agenten hem snel gaan: hij was immers de chef van de staatsveiligheidsdienst.

Hotels

Van Haut werd in 2005 veroordeeld en uiteindelijk opgenomen in een psychiatrisch centrum voor hopeloze gevallen. Hij is daar weggegaan "omdat een therapeut hem wilde afpersen", zei hij na zijn ontsnapping per gsm tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Hij beweert nu in dure hotels in de Ardennen te verblijven.

Dat kan hij makkelijk betalen: bij de Nederlandse ING zou hij een rekening met 9 miljoen euro erop hebben. Naar eigen zeggen gekregen van een rijke vrouw die hem graag mocht.