PARIJS - Over de hele wereld hebben vrouwen Internationale Vrouwendag zaterdag aangegrepen voor demonstraties tegen de dreigende oorlog tegen Irak. Vooral in de landen die voorstander van die oorlog zijn, waren de protesten fel.

"Vooral de vrouwen en kinderen zijn slachtoffer van de oorlog. In dit land is de weerstand tegen een oorlog beslist groter onder vrouwen'', verklaarde een woordvoerder van de Britse beweging Stop the War (houd de oorlog tegen), die een grote manifestatie in Manchester had georganiseerd.

Voor de Amerikaanse militaire basis in het Italiaanse Toscane hielden vrouwen een massale vredesdemonstratie en in de hoofdstad Rome demonstreerden zo'n honderd vrouwen voor het Italiaanse ministerie van Defensie tegen een oorlog in Irak.

De strijd voor de rechten van de vrouw stond echter wel centraal in landen waar die nog ver te zoeken zijn. Zo vestigde een mensenrechtenorganisatie in Rusland er de aandacht op, dat jaarlijks zo'n 14.000 vrouwen in het land omkomen door huiselijk geweld. Dat is volgens de organisatie net zo veel als het totale aantal slachtoffers van de Russische oorlog in Afghanistan, die tien jaar duurde.

In de Poolse hoofdstad Warschau eisten ongeveer 2000 vrouwen onder het motto ,,ons lichaam, ons leven, onze rechten'' verbetering van hun positie in de Poolse traditionele samenleving, die onder sterke invloed staat van de katholieke kerk. In het centrum van de stad verbrandden zij de tekst van de antiabortuswet. Deskundigen schatten het aantal illegale abortussen in Polen op ongeveer 100.000 per jaar.

Schrijnend was het protest in Bangladesh, waar afgewezen mannen vrouwen vaak straffeloos met bijtend zuur overgieten. Onder meer in de hoofdstad Dhaka namen slachtoffers van die verminkende praktijken deel aan de demonstratie.